Bli inspirert på Instagram

Tekst: Anne Kari Wien Garberg
Foto: Alle bilder er gjengitt med tillatelse fra instagramkontoene.
Øverste bilde er hentet fra Noahsdaddotcom   

Søker du på emneknaggen #downsyndrome på Instagram får du nær en million treff. Sosiale medier-kanalen flommer over av kunnskap og inspirasjon om Down syndrom. 

Da jeg for et knapt år siden uventet ble mamma til en liten jente med Down syndrom var sjokket stort. Det var et ukjent univers vi hadde trådt inn i. Hundrevis av spørsmål surret rundt i hodet de første ukene og månedene. Jeg og pappaen hungret etter kunnskap, men erfarte også fort at artiklene vi kom over når vi søkte på nett kunne være tung lesning. 

Derfor var det godt å oppdage at det på Instagram fantes en helt annen, og langt mer mangfoldig, verden. Der delte folk fra alle kanter av kloden sine erfaringer fra et liv med overskudd av kromosomer. 

Mer enn det medisinske

Variasjonen mellom de ulike kontoene er stor, men det er noen fellesnevnere for de aller fleste; de formidler både motgang og medgang, nedturer og oppturer. Men mest av alt er det grenseløst med kjærlighet, glede og humor. Og mangfoldige, rike og gode liv! 

Her er tips til fire fine kontoer du kan følge, og fem emneknagger du kan søke på: 

@Downwithhugo 

Instagramkontoen downwithhugo handler, som navnet tilsier, om danske Hugo og hans familie; lillebror Lou, pappa Jamel og mamma Anna. Det er sistnevnte som administrerer kontoen og skriver postene. Hugo nærmer seg fire år, og kontoen har eksistert omtrent like lenge. I et land hvor det knapt nok fødes barn med Down syndrom lengre deler Anna ærlige og kloke refleksjoner om det nære og hverdagslige og om de store og politiske. Hun skriver usedvanlig levende og godt. Hun avvæpner, ufarliggjør og opplyser. Det ikke uten grunn at kontoen har over 19 000 følgere. 

@Dontbesorry2 

Britiske Sarah Roberts har siden 2014 delt små og store glimt fra livet med sin fem år gamle sønnen Oscar (DS) og de yngre søsknene hans, Alfie og Flo. Sarah begynte å blogge om det å være mor til en gutt med Down syndrom som en måte bearbeide egne erfaringer. Siden har hun fått tilbakemeldinger fra utallige foreldre som selv har opplevd å få barn med Down syndrom eller andre diagnoser, som har funnet støtte i å lese om hennes erfaringer. Sarah har også et bevisst mål om å nå ut til helsepersonell og andre yrkesgrupper som jobber med barn med Down. Kontoens navn Dontbesorry henspiller på hvordan legen som overbrakte nyheten om at Oscar hadde Down syndrom innledet med et “sorry”. Ved å gi helsepersonell innsikt i et foreldreperspektiv har hun mål om å nyansere og skape forståelse for at det ikke nødvendigvis er noen grunn til å innlede en slik nyhet med et “Jeg er lei for det, men..” 

@Noahsdaddotcom 

Det er helt klart en overvekt av mødre som har instagramkontoer. Noahsdad er et unntak. Her er det far i familien som formidler. Noahsdad deler mye hverdagslig, men det er også en konto hvor du kan plukke opp mange gode tips til fysioterapi og språktrening og et innblikk i familiens liv.  

@Eicherumba

Lisa Eicher og mannen har fire barn; to biologiske og to adopterte. De to sistnevnte, Archie og Sevy Marie, har Down syndrom. Dette er helt klart en ekstraordinær familie – på alle vis. Jeg lurer noen ganger på hva den mammaen er lagd av, for det pågangsmotet og den positiviteten hun formidler har jeg aldri sett makan til. Den siste tiden har også Sevy Marie fått sin egen konto (sevymarieart), ettersom hun har utviklet en interesse og et talent for malerkunst. Sjekk dem ut!  

Og helt til slutt noen såkalte emneknagger du kan kose deg med:

#theluckyfew 
#nothingdownaboutit 
#upsyndrome 
#downrightperfect 
#downsyndromeawareness