Jeg har en høne å plukke med deg Erna Solberg!

Petter er ikke som folk flest. Det skyldes ikke at han har Downs syndrom, men derimot at han er 17 år og allerede har vunnet 4 sølv, 1 bronse og 2 sløyfer i turn i Special Olympics! Han er ikke redd for å ha høye mål og store ambisjoner, og benyttet anledningen til å be statsministeren om jobb på hennes kontor da han holdt tale på lanseringen av Oppsiden.

Tekst: Petter Baumann Haavik og Julia Døhlen Edin, nettredaktør for Oppsiden
Kilde: Petter Baumann Haavik
Foto: Private v/Amy Christina Baumann

Denne måneden har vi i NNDS fokus på likheter, likestilling og mangfold. #folksomdeg er nemlig temaet for årets Verdens Down syndrom dag, den 21.mars.  Her kan du lese Petters tale:

Hei

Jeg heter Petter Baumann Haavik og er 17 år. Jeg synes det er kjempebra at det er laget en helt egen nettside om Downs syndrom. Jeg skal be lærerne mine om å lese her og da tror jeg de lærer mye.

Jeg går på Dønski videregående skole, og trener turn tre ganger i uken og Taekwondo en gang i uken. I 2015 var jeg med Norges tropp til Special Olympics i Los Angeles sammen med rundt 7000 deltakere fra hele verden. Det var utrolig gøy og i turn vant jeg fire sølv en bronse og 2 sløyfer.

Jeg håper Oppsiden kan ha litt om idrett også, for det er så gøy. Og så er det viktig for kroppen vår. Kanskje vi også kan lage en egen ungdomsgruppe der og få nye venner. Oppsiden minner meg litt om Facebook, men er mye tryggere sier mamma.

I år er det Special Olympics i Abu Dhabi og utøverne er der nå og konkurrerer. Fra Norge er det bare 30 utøvere som skal dra. Flere mindre land enn Norge har mange flere deltakere. Det synes jeg du skal gjøre noe med Erna Solberg, for idrett er viktig. Det holder oss i form og så får vi flere steder hvor vi kan føle at vi er gode og betyr noe. Gjennom konkurranser så treffer vi også mange andre som vi kan bli kjent med.

Og så har jeg en høne å plukke med deg Erna. For jeg vil også ha jobb og bidra i samfunnet. Og der har jeg hørt at det offentlige er de som ansetter minst utviklingshemmede. Så nå håper jeg du tar den utfordringen Erna Solberg, og kanskje jeg kan begynne å jobbe på ditt kontor om noen år? Ring meg når som helst for et jobbintervju.

Tusen takk for at jeg fikk si noe på denne dagen. Gratulerer med at dere har vært så flinke og laget Oppsiden som vil bety så mye for så mange.

//Petter Baumann Haavik