Lars Monsen får Marteprisen på verdensdagen for Down syndrom

Marteprisen 2019 deles ut til Lars Monsen for hans fantastiske og forbilledlige innsats som programleder for Ingen Grenser.


– Programmet viste oss at alt er mulig, sier Marte Wexelsen Goksøyr, styremedlem i Norsk Nettverk for Down syndrom. Samtidig viste Lars Monsen oss at naturen er der for oss alle og gir gode muligheter til mestring og opplevelser for alle. – Det er en stor ære å få Marte-prisen, sier Lars Monsen, det er en viktig pris, som setter fokus på at vi alle er likeverdige, uansett hvilke fysiske og psykiske forutsetninger vi har.

Marteprisen deles ut av Norsk Nettverk for Down syndrom (NNDS) og er kalt opp etter styremedlem i NNDS: Marte Wexelsen Goksøyr  og deles ut til personer som har bidratt til synliggjøring av mangfoldet i samfunnet og som har vist hva som er mulig for den enkelte. Marteprisen er en byste av Marte laget av Kjersti Wexelsen Goksøyr.

Prisen deles ut torsdag 21.mars kl 15.30 Eidsvolls plass, ved Stortinget i Oslo.

I Oslo feirer vi verdens Downs syndrom dag på Eidsvolls plass foran Stortinget.

Alle er hjertelig velkommen til å feire, gratulere, mingle og danse. Norsk nettverk for Downs syndrom feirer verdensdagen i samarbeid med Ups &Downs over hele Norge, dagsverk for Down, Norges Handikapforbund, Norsk forbund for utviklingshemmede og Unicef.

Program utdeling av Marteprisen

15.30 Velkommen ved Norsk Nettverk for Down syndrom
Marte Wexelsen Goksøyr, styremedlem i Norsk Nettverk for Downs syndrom overrekker Marteprisen til Lars Monsen med en hilsen

Program flashmob

Konferansier Svein Andre Hofsø

15.45 Vi øver på dansen til flashmob

15.50 Generalsekretær i Unicef, Camilla Viken gratulerer med dagen

15.55 Svein Andre Hofsø holder tale for dagen

16.00 Vi danser flahsmobdansen sammen med hele Europa

16.05 Turnjenter fra Stabekk

16.10 slutt

Om Marteprisen
Marteprisen ble opprettet og delt ut av NNDS for første gang i 2018. Initiativtager til Marte prisen var Marte Wexelsen Goksøyr. Den første prismottageren var Ingrid Bjørnov for etableringen av Dagsverk for Downs. Marteprisen deles ut til en person som har bidratt positivt til holdningskapende arbeid for mennesker med Downs syndrom, synliggjør mangfold og viser hva som er mulig for alle.

Om FN-dagen for Downs syndrom
21.mars feirer vi FN-dagen for Down syndrom. Mennesker med Downs syndrom har tre kromosomer 21, derfor er det nettopp 21.3 som er verdensdagen for Downs syndrom.

Temaet for årets markering over hele verden er Leave no one behind. Alle mennesker med Downs syndrom må få muligheter til å leve fullt og helt på lik linje med alle andre på alle samfunnsområder. Temaet er hentet fra FNs mål for bærekraftig utvikling. I Europa feirer vi mennesker med Downs syndrom og FN-dagen med #folksomdeg.

Om flashmob #folksomdeg
For å skape oppmerksomhet rundt verdensdagen for Downs syndrom, skal mennesker over hele Europa gjøre en flashmob med samme dans på offentlige steder 21. mars kl 16:00. I Norge får vi låne Eidsvolls plass foran stortinget og inviterer alle som har Downs syndrom, venner, familie og andre støttespillere til en stor markering. Dansen kan du lære deg via en youtube film.

Om #rockesokk
Initiativet «Rock Your Socks» er opprinnelig fra USA, men drives internasjonalt av Down Syndrome International (DSi) og heter da «lots of socks». Over hele verden feires verdens Down syndrom dag med ulike sokker. I Norge har vi rokket sokkene i flere år med
hashtaggen #rockesokk. Vi oppfordrer folk til å ta på seg ulike sokker, ta bilde og dele i sosiale medier med #rockesokk. Hvorfor akkurat sokker? Jo, fordi kromosomer ser ut som små kryss, akkurat som sokker som er paret med hælene mot hverandre.

Med kraft og glede legger vi vekt på våre unike forutsetninger og gir samfunnet en sjanse til å se og støtte utviklingen av alle menneskers fulle potensial. I 2018 bidro skoler, barnehager, arbeidsplasser og mange privatpersoner over hele Norge. Med denne enkle gesten av å ta på seg ulike sokker har vi alle muligheten til å stå opp for mangfold i samfunnet, menneskers likeverd, muligheter og rettigheter. Dette gir også rom for samtaler og kunnskap om hvordan ulikheter beriker samfunnet vårt. Kunnskap trengs for å øke bevisstheten om hvordan deler av samfunnet fortsatt utelukker og diskriminerer enkeltpersoner og grupper. 

Se mer om rockesokk, flashmob og om downs syndrom på www.nnds.no