Tilrettelagt moro i Norge!

Oversikt over tilrettelagte fornøyelses- og familieparker i Norge

Skal du besøke en familie- eller fornøyelsespark i løpet av sommeren? Det er store forskjeller på hvilke parker som tilbyr tilrettelegging for psykiske- og fysiske funksjonshemmede. Vi har kartlagt hvilke parker som tilbyr «Vis-hensyn-bånd», hvilesoner og andre former for tilrettelegging. Og hvilke som ikke gjør det. Som NNDS-medlem får du også rabbatter hos flere!

Foto: Tusenfryd

Tekst: Julia Edin, nettredaktør for NNDS og Oppsiden
Sist oppdatert: 26.juni 2019

Vis-hensyn-bånd
Det er høysesong for fornøyelsesparker over hele Norden om sommeren. Ofte blir det lange køer ved attraksjonene og det kan bli mange inntrykk. Da er det godt at noen parker tilbyr armbånd som gjør at personer med funksjonsnedsettelse kan gå forbi køen, kjøre samme attraksjon flere ganger uten å gå av, eller hvilerom hvor man kan senke pulsen helt.

Norge, Sverige & Danmark
Vi i NNDS har kontaktet de mest populære parkene i Norden og spurt hvilken form for tilrettelegging de kan tilby. Vi har også sett på parkenes nettsider og oppdaget at informasjonen om tilrettelegging er svært varierende. Norge henger generelt litt etter i forhold til både Sverige og Danmark når det kommer til dette. Til parker som har lite eller ingen informasjon om tilrettelegging på sine nettsider har vi tatt kontakt for å få en uttalelse.

Vi har delt opp denne artikkelen etter land, og her får dere se listen over noen av de største Norske fornøyelses- og familieparker.

Listen over Danske parker kan du lese her og Svenske parker her.

Foto: Kongeparken,no

Kongeparken

Kongeparken er Rogalands største turistattraksjon og den største fornøyelsesparken på Vestlandet.

I Kongeparken kan de som har behov for det henvende seg til «Rådhuset» i parken for å få utdelt Brumles Bestevenn-kort. Det trengs ingen bevis for å få kortet. Brumles Bestevenn-kortet skal gjøre det lettere for gjestene å komme seg frem på attraksjoner, få hensyn fra ansatte og ekstra hjelp og støtte om de trenger det. Noen syntes det er vanskelig å stå i kø og andre trenger hjelp med å komme seg over fra rullestol til attraksjonen. Ved å vise Brumles Bestevenn-kortet blir denne prosessen lettere og man slipper å måtte forklare situasjonen ved hver attraksjon. 

Kongeparken tilbyr også NNDS-sine medlemmer en egen fastpris (året rundt) som gir gode rabatter i høysesongen. Link for å få denne rabatten sendes ut til NNDS sine medlemmer på egen mail siste uken i juni (2019). Ikke medlem enda? Bli det her.

Tangen dyrepark

Tangen Dyrepark er en familiepark i Hedmark som har mer enn 200 beboere, blant dem både fugl og fisk. Dyreparken ligger en time nord for Oslo og 30 minutter fra Hamar.

Tangen dyrepark er tilrettelagt for rullestolbrukere og har ikke lange køer. Derfor er det heller ikke behov for spesielle kort eller armbånd. Det er også en rolig park der du kan trekke deg unna folk for å hvile deg litt.

Som medlem i NNDS får du en fast pris på kr. 150,- per person ved inngang i Tange Dyrepark (normalpris er 220 for voksen og 180 for barn). Du får rabatten ved å fremvise medlem-fordelsbevis som sendes ut til våre medlemmer i et eget nyhetsbrev! 
Ikke medlem enda? Bli det her

Foto: Tusenfryd

Tusenfryd

Tusenfryd er Norges største opplevelsespark og ligger i Ås kommune, ca. 20 min utenfor Oslo.

Tusenfryd har først-i-køen-bånd som man får på Gjestservice.
Kortet gis til gjester med ledsagerbevis utstedt fra kommunen, eller ved å vise legeerklæring som forklarer at kø er en utfordring for gjesten. Dersom man ikke kan fremvise gyldig dokumentasjon tar de ansatte en vurdering på om gjesten er i stand til å stå i kø, basert på retningslinjer for ulike psykiske og fysiske funksjonsnedsettelser.

Personen med først-i-køen-bånd og ledsager må kjøre sammen. Personer med båndet kan kjøre to turer om gangen i de attraksjonene som er tilgjengelige. Etter dette må et opphold på minst 15 minutter gå før samme attraksjon kjøres igjen.

Tusenfryd har ikke egne stilleområder, men parken dekker et stort område og det finnes flere steder man kan få sitte for seg selv og unngå støy, dersom man ønsker dette. Eksempelvis er det et stille område ved Amfiscenen, foran Loopen og på toppen av parken ved TrafikkFryd.

Alle gjester med ledsagerbevis fra kommunen får velferdspris til 300,- Ledsagere får følge med gratis inn, i henhold til det antallet som står oppført i ledsagerbeviset.

I tillegg tilbyr Tusenfryd en egen medlemspris til NNDS sine medlemmer på 350,- per person, for inntil 4 personer. Denne prisen er forbeholdt pårørende/familie til gjesten med Downs Syndrom.
(Ikke medlem enda? Bli det her)

Last ned og les mer i Tusenfryd sin Informasjons-guide for gjester med spesielle behov her.

Fotos utlånt av Hunderfossen Eventyrpark

Hunderfossen

Hunderfossen Eventyrpark i Lillehammer og er en av Norges mest populære turistattraksjoner. Hunderfossen ønsker å være tilgjengelig for alle brukergrupper og tilbyr et først-i-køen-bevis. Dette får man ved å henvende seg til Gjesteservice. Beviset gis til personer som av ulike grunner ikke kan stå i vanlig kø over lengre tid, p.g.a. usynlig eller psykisk handicap.

Ved kø kan en da benytte rullestollinngang /utgangen som inngang. Det er viktig å fremvise først-i-køen-beviset til den som jobber på attraksjonen.

Ledsager gis fri entré ved fremvising av gyldig ledsagerbevis, med bilde, utstedt av kommunene.
Les mer her.

Foto: Lilleputthammer

Lilleputthammer

Lilleputthammer er en familiepark nord for Lillehammer. I Lilleputthammer har barna gode opplevelser innenfor trygge rammer. Alle attraksjoner er spesielt tilrettelagt for barn. Familieparken er liten og oversiktlig som gjør at man kan kjøre samme attraksjonen mange ganger til man er trygg og føler mestring.

Lilleputthammer har kort med påskriften Jeg får gå først i køen som de deler ut til de som trenger det, uten at det krever dokumentasjon. Når slike kort deles ut informeres også de ansatte, slik at de kan hjelpe til på best mulig vis.

Hvis du som handikappet har behov for en ledsager, får maks 1 ledsager gratis adgang. Det forutsettes at du har ledsagerkort.

Besøk nettsidene til Lilleputthammer her.

Foto: Dyreparken.no

Kristiansand Dyrepark

Dyreparken har Vis-hensyn-armbånd som man får ved å henvende seg ved gjesteservice. Båndet hentes i billettluke eller i Gjesteservice ved inngangen. Båndet gjelder for personen som bærer båndet samt en ledsager. Gjester med Vis-hensyn-bånd kan benytte seg av rullestolinngangene, der er det litt bedre plass og aktivitetsverten kan passe på at ventetiden ikke blir for lang.

Dyreparken har ikke stillesoner, men parken er på over 600 mål, noe som gjør at det er små parkområder der man kan sette seg ned og slappe av. I store deler av parken spiller de heller ikke musikk. 

I Dyreparken og Badelandet er det ledsagerordning. Det betyr at de som har ledsagerbevis (med bilde) utstedt av sin hjemkommune får inngangsbillett til rabattert pris, samt at ledsager(e) får fribillett. 

Les mer om Vis-hensyn-bånd i Dyreparken her. 

Foto: Namsskogan familiepark

Namsskogan familiepark

Namsskogan Familiepark, i Namdalen i Trøndelag, byr på opplevelser med dyr, vitenshow og aktiviteter som kræsjbåter og zip-line. De har ingen informasjon om tilrettelegging på sine nettsider, men sier følgende på henvendelse fra NNDS:

–Vi har per i dag ingen spesiell tilrettelegging annet enn at vi har elektriske rullestoler tilgjengelig for våre besøkende. På mange av våre aktiviteter er det lite kø slik at vi ikke ser behovet for en «fast-line». Men det er absolutt noe vi kan se på for fremtiden om vi kan bli bedre på det område.

Les mer om familieparken her.

Foto: Foldvik.no

Foldvik Familiepark

Foldvik familiepark holder til i Stavernog byr på en rolig og avslappet atmosfære med mer enn 50 aktiviteter og mangfoldige dyr og fugler.De har ingen informasjon om tilrettelegging på sine nettsider, men svarer følgende på vår henvendelse: 

–Vi har ikke slike bånd, da det rett og slett ikke er behov for dette hos oss. Vi har svært lite køer og for eksempel på toget så vet alle ansatte at barn med spesielle behov bare kan bli sittende å kjøre så lenge de selv vil. Alle andre barn må gå av og stille seg på nytt i kø. Jeg tror årsaken til det fungerer så bra her hos oss, er at vi er en park der egentlig alle bare kan senke skuldrene og finne roen. Å finne en plass der man er for seg selv og ha ro er mulig også i toppsesong. Vi har handicaptoalett på alle våre fire steder med toaletter.

Les mer om Foldvik familiepark her.

Foto: Bjørneparken

Bjørneparken

Bjørneparken ligger rett ved Flå i Hallingdal og her kan du både komme tett på dyrene og du kan kose deg i plaskeland! Kanskje du vil se barneteater eller prøve deg i Zip-line og berg- og dalbane? 

Bjørneparken skriver på sine nettsider at de, til tross for å være midt i fjell og skog, har bygget asfaltveier eller bruer til de fleste av våre attraksjoner for enklere adkomst. Noen av veiene kan være litt bratte, men det finnes også en handicapvei i parken som du kan følge med rullestol og barnevogn, som er fri for trapper og slakkere.

Besøk nettsidene til Bjørneparken her.

Foto: Sommarland.no

Sommerland i Bø

Sommerland i Bø har dessverre svært lite informasjon om tilrettelegging på sine sider, for andre enn rullestolbrukere. De har heller ikke svart på våre henvendelser. Dette punktet vil derfor bli oppdatert når vi får svar fra dem.

Vil du støtte NNDS? 
Vi er avhengig av din støtte for å fortsette arbeidet med å øke kunnskapen om Down syndrom og kjempe for like muligheter for alle.  
Et medlemskap i NNDS koster kr. 150 per år for hovedmedlem eller støttemedlem og  75 kr. for familiemedlemmer. En liten pris for deg, som betyr mye for oss! Bli medlem her
Du kan også bli medlem og/eller donere valgfritt beløp via
VIPPS nr. 84535 (du finner oss under Kjøp & betal).
Takk for din støtte – sammen blir vi sterkere!