Tilrettelagt moro i Danmark!

Oversikt over tilrettelagte fornøyelses-, dyre- og familieparker i Danmark.

Skal du besøke en fornøyelsespark i løpet av sommeren? Det er store forskjeller på hvem som tilbyr tilrettelegging for psykisk- og fysisk funksjonshemmede. Vi har kartlagt hvilke parker som tilbyr «Vis-hensyn-bånd», hvilesoner og andre former for tilrettelegging. Og hvilke som ikke gjør det.

Foto: Djurs Sommerland

Tekst: Julia Edin, nettredaktør for NNDS og Oppsiden
Sist oppdatert: 26.juni 2019

Vis-hensyn-bånd
Det er høysesong for fornøyelsesparker over hele Norden om sommeren. Ofte blir det lange køer ved attraksjonene og det kan bli mye inntrykk. Da er det godt at noen parker tilbyr armbånd som gjør at personer med funksjonsnedsettelse kan gå forbi køen, kjøre samme attraksjon flere ganger uten å gå av, eller hvilerom hvor man kan senke pulsen helt.

Vi i NNDS har kontaktet de mest populære parkene i Norden og spurt hvilken form for tilrettelegging de kan tilby. Vi har også sett på parkenes nettsider og oppdaget at informasjonen om tilrettelegging er svært varierende. Norge henger generelt litt etter i forhold til både Sverige og Danmark når det kommer til dette.

I Danmark er det verdt å merke seg nettsiden Godadgang.dk, som deler ut merker etter tilgjengelighet. Der kan man søke opp ulike steder og se hvilke merker de er tildelt. I noen parker gjelder dette på detaljnivå- der hver enkelt attraksjon får tildelt merker.

Vi har delt opp denne artikkelen etter land, og her får dere se listen over Danske dyre-, fornøyelses- og familieparker. Listen over Norske parker kan dere se her – der dere også kan lese mer om medlemstilbud ved Tangen Dyrepark, Tusenfryd og Kongeparken.

Listen over Svenske parker kan du se her og Norske parker kan her – der dere også kan lese mer om medlemstilbud ved Tangen Dyrepark, Tusenfryd og Kongeparken.

Foto: Bon Bon land

Bon Bon land

Bon Bon land er en fornøyelsespark med ulike attraksjoner som ligger i Sjælland, Danmark.

De får stjerne i boka for å ha synlig og god informasjon om tilrettelegging på sine nettsider, under fanen «Handicap-politikk». Her kan man blant annet lese at funksjonshemmede skal bruke Vis hensyn-armbånd, som man får ved å hevende seg i parkens servicesenter.

Vis Hensyn-armbåndet gjør det mulig for deres personale at være ekstra oppmerksomme på at du kan ha spesielle behov som skal tas hensyn til. Ved flere av attraksjonene kan man gå forbi køen ved å gå inn en annen inngang. Vis Hensyn-armbåndet gjelder for inntil 4 ledsagere og minst en av ledsageren må være over 18 år.

Dersom du har ledsagerkort, eller annen dokumentasjon som beviser at du er ledsager, kan du få med én ledsager over 18 år med inn i parken gratis. 

Les mer på Bon-Bon sine nettsider her.

Foto: Legoland

Legoland

Legoland i Billund er kanskje Danmarks mest kjente familie-og fornøyelsespark. Legoland tilbyr Vis hensyn-armbånd. Med det kan du komme raskere til attraksjonene og behøver ikke stå lenge i kø. 

Som handicappet eller Vis hensyn-berettiget skal du alltid ledsages av en ansvarlig hjelper når du besøker en attraksjon. Din hjelper skal av sikkerhetsmessige årsaker være fylt 18 år og vil få uleverte et ledsagerarmbånd. Du kan maks ta med 4 personer med på en attraksjon.

For at få armbåndet, skal man henvende seg i Informasjonen. Man bør medbringe kopi av legeerklæring eller lignende for at unngå tvil og misforståelser, men det er ikke et krav. 

Les mer om tilrettelegging på Legoland sin nettside «Vis Hensyn».

Foto: Djurs sommerland

Djürs sommerland

Djürs sommerland har en side de kaller Handicap-politikk under fanen Planlegg ditt besøk. Der skriver de at funksjonshemmede gjester betaler full pris, men kan mot fremvisning av ledsagerkort få med én gratis ledsager.

Vis hensyn-kort utstedes utelukkende til personer med et handicap, som gjør at de ikke kan benytte attraksjonenes kø-systemer på lik måte som parkens øvrige gjester. Vis Hensyn-armbåndet gjelder for inntil tre ledsagere og minst en av ledsageren må være over 18 år.

Les mer om dette på Djurs sommerland sine nettsider for Handicap-politikk.

 
Foto: Randers Regnskov

Randers Regnskov

Randers Regnskov er en tropisk hage midt på Jylland. Regnskogen består av tre store kupler der det er en tropisk atmosfære med natur og dyr i hver: Syd-amerika, Afrika og Asia. Randers Regnskov har på kort tid utviklet seg til at være en av Danmarks mest besøgte attraksjoner med spendende og autentiske opplevelser. 

Randers Regnskog har ingen karuseller eller attraksjoner som gir kø og derfor trenger man heller ikke spesiell tilrettelegging for dette. Men de er med i den danske merkeordningen God Adgang der du på forhånd kan gå inn og se hvilke områder som kan gi ulike sanseinntrykk og hvordan de er tilrettelagt.

Som ledsager har man gratis adgang i Randers Regnskov ved fremvisning av ledsagerkort.

Les mer om tilrettelegging i Randers Regnskov her.

Foto: Givskud Zoo

Givskud Zoo (Løveparken)

I Givskud Zoo (som tidligere het Løveparken) kan man velge om man vil kjøre inn i parken med sin egen bil eller med safari-bussen. Dyrene vil da gå rett utenfor bil-/bussvinduet slik at du kan se dem på nært hold. Turen rundt i parken veksler mellom tre kjørestrekk og tre gå-områder der du parkerer bilen for å gå bort til innhegninger å se på dyrene.

Siden parken er lagt opp til å kjøre rundt trenger man ingen bånd for å komme forbi køen. Parken er god tilrettelagt med stier som er lette å gå på og passer både for vogner og rullestoler. Parken anbefaler handikappede å bruke sitt eget kjøretøy, da det kan være utfordrende å få plass til rullestoler i safari-bussene.

Givskud Zoo har ikke veldig mye informasjon om tilrettelegging på sine sider, men svarer på våre henvendelser at de skal vurdere om de også bør ha noe tilsvarende Vis-hensyn-ordningen, da det kan oppstå kø av biler gjennom parken.

Her kan du lese de Givskud Zoo skriver om tilrettelegging.

Foto: Tivoli

Tivoli i København

For gjester med funksjonsnedsettelse er det mange opplevelser å glede seg til på Tivoliet, som er i hjertet av København. Enten det er å kose seg i den vakre hagen eller en av de mange restaurantene, ved attraksjoner, show eller konserter – her er det noe for alle.

Tivoli har ledsagerordningen som gjør at gjester med funksjonsnedsettelse betaler full pris på entré og adgang til parken, men kan ha med en ledsager ved fremvisning av sitt ledsagerkort. Ledsageren må være minimum 14 år.

Det samme gjelder ved show og forestillinger i parken og det er mulig å ha med seg tegnspråktolk til forestillinger i Tivolis Koncertsal og Glassalen, som kommer inn gratis.

Man kan hente et Vis hensyn-kort i Tivolis Servicecenter, som gir et barn eller en voksen med et usynlig eller psykisk handicap (kognitive handicap), lov til at gå forbi køen, sammen med inntil 4-5 personer i følget.  Kortet gir lov til å kjøre dobbelttur.

Les mer om Tivoli sine rettningslinjer for funksjonshemmede her.

Vil du støtte NNDS? 
Vi er avhengig av din støtte for å fortsette arbeidet med å øke kunnskapen om Down syndrom og kjempe for like muligheter for alle.  
Et medlemskap i NNDS koster kr. 150 per år for hovedmedlem eller støttemedlem og  75 kr. for familiemedlemmer. En liten pris for deg, som betyr mye for oss! 
Bli medlem her
Du kan også bli medlem og/eller donere valgfritt beløp via 
VIPPS nr. 84535 (du finner oss under Kjøp & betal).
Takk for din støtte – sammen blir vi sterkere!