Tilrettelagt moro i Sverige!

Oversikt over tilrettelagte fornøyelses-, dyre- og familieparker i Danmark.

Skal du besøke en fornøyelsespark i løpet av sommeren? Det er store forskjeller på hvem som tilbyr tilrettelegging for psykisk- og fysisk funksjonshemmede. Vi har kartlagt hvilke parker som tilbyr «Vis-hensyn-bånd», hvilesoner og andre former for tilrettelegging. Og hvilke som ikke gjør det.

Foto: Skara Sommarland

Tekst: Julia Edin, nettredaktør for NNDS og Oppsiden
Sist oppdatert: 26.juni 2019

Vis-hensyn-bånd
Det er høysesong for fornøyelsesparker over hele Norden om sommeren. Ofte blir det lange køer ved attraksjonene og det kan bli mye inntrykk. Da er det godt at noen parker tilbyr armbånd som gjør at personer med funksjonsnedsettelse kan gå forbi køen, kjøre samme attraksjon flere ganger uten å gå av, eller hvilerom hvor man kan senke pulsen helt.

Vi i NNDS har kontaktet de mest populære parkene i Norden og spurt hvilken form for tilrettelegging de kan tilby. Vi har også sett på parkenes nettsider og oppdaget at informasjonen om tilrettelegging er svært varierende. Norge henger generelt litt etter i forhold til både Sverige og Danmark når det kommer til dette.

Vi har delt opp denne artikkelen etter land, og her får dere se listen over Svenske dyre-, fornøyelses- og familieparker.

Listen over Danske parker her og Norske parker kan dere se her – der dere også kan lese mer om medlemstilbud ved Tangen Dyrepark, Tusenfryd og Kongeparken.

Daftöland

Daftöland ligger rett over grensen for Strømstad, kun 20 minutters kjøring fra Svinesund. De får stjerne i boka for å ha synlig og god informasjon om tilrettelegging på sine nettsider, under fanen «Glede for alle».

Ledsagere til personer med funksjonsvansker får gratis inngang og et bånd eller et kort som vises frem ved attraksjonene. Dette kortet eller båndet gjør at man kan benytte utgangen som inngang for å unngå kø. De skriver at «det er bra» om personen med funksjonsvansker eller ledsager kan vise frem dokumentasjon der diagnose eller funksjonsevne fremgår for å få båndet/kortet.

Daftöland tilbyr flere hvilerom, for de som trenger en pause fra alle inntrykkene, og man kan også ta en pause fra hele parken ved å dra ut, for så å komme tilbake igjen senere.

Les mer om tilgjengelighet i Daftöland her.

Foto: Liseberg

Liseberg

Liseberg er en fornøyelsespark i Göteborg, Sverige. De har lite informasjon om tilgjengelighet på sine nettsider og på henvendelse fra oss kunne de fortelle følgende:  

–Den person som er ledsager som får ett ledsagerarmbånd hos oss og det gjør at ledsagerne samt den funksjonshemmede får muligheten til å slippe forbi de lengste køene. De kan i stedet gå via express-pass inngangen eller via utgangen på mindre attraksjoner. Om det er ikke er veldig stor pågang, kan man kjøre flere ganger.

Ledsagerpasset får du ved å henvende deg til Gjesteservice i Liseberg.

Liseberg ønsker å være en fornøyelsespark for alle gjennom sine attraksjoner, sceneshow og andre opplevelser. Men de innrømmer også at de har et utfordrende miljø. Parken er kupert og med brostein, og bygges også om for hver sesong med nye rekvisitter og dekor. De sier derfor at de jobber å gjøre parken mer funksjons-vennlig.  

Mer om tilgjengelighet i Liseberg kan du lese her.

Foto: Skara sommarland

Skara sommarland

Skara sommarland er en familiepark med 45 attraksjoner i Sverige, som tilbyr både lekeland, karuseller, og-cart og Skandinavias største badeland.

Skara sommarland har god informasjon om tilgjengelighet på sine nettsider. De tilbyr VIP-armbånd til personer med funksjonsnedsettelse, slik at du kan komme unna køen eller ta samme karusell inntil 3 ganger uten å gå av. For å få dette må man henvende seg til Gjesteservice i parken og vise frem et bevis som inneholder navn, fødselsdato og hvilke funksjonshemminger du har. Personer under 18 år må også ha med seg en voksen for å armbåndet og får maks ha med seg én ledsager i attraksjonene.

På vår henvendelse svarer de at de ikke har stillesoner, men at parken er stor og det er lett å finne seg et rolig område om det blir for mange inntrykk.

Les mer om tilgjengelighet i Skara Sommarland her.S

Foto: Kolmården

Kolmården dyrepark og Bamses Värld 

Kolmården er en stor dyrepark som også tilbyr inngang til Bamses Värld – en skikkelig fornøyelsespark.

Kolmården er nordens største dyrepark og regnes også som en av verdens største, med over 700 000 besøkende hver sommer.

I Bamses Värld finner dere blant annet radiobiler, karuseller og berg-og-dalbane. Alt sammen med verdens sterkeste bjørn som tema.

Både Kolmården og Bamses Värld tilbyr «tilgjengelighetsarmbånd» til personer med funksjonsvansker. Armbåndet gjør det mulig å bruke utgangen som entré til attraksjonen. Båndet gir deg, sammen med inntil 5 personer, mulighet til å kjøre attraksjonene to ganger på rad uten å gå av. I tillegg kan bruke entreen for forbookede-plasser når man skal på delfinshowet! For å få båndet må du ha et gyldig dokumentasjon på din funksjonsnedsettelse.

Les mer om tilgjengelighet i Kolmården og Bamses Värld her.

Foto: Kolmården

Vil du støtte NNDS? 
Vi er avhengig av din støtte for å fortsette arbeidet med å øke kunnskapen om Down syndrom og kjempe for like muligheter for alle.  
Et medlemskap i NNDS koster kr. 150 per år for hovedmedlem eller støttemedlem og  75 kr. for familiemedlemmer. En liten pris for deg, som betyr mye for oss! 
Bli medlem her
Du kan også bli medlem og/eller donere valgfritt beløp via 
VIPPS nr. 84535 (du finner oss under Kjøp & betal).
Takk for din støtte – sammen blir vi sterkere!