Trivselspatruljen i Dyreparken

Sommerjobb med god stemming!

Dersom du skal til Dyreparken i Kristiansand denne sommeren er det mulig du vil støte på Trivselspatruljen – en gjeng bestående av unge funksjonshemmede, som rett og slett har fått jobben med å lage litt ekstra god stemning!

Tekst: Julia D. Edin, nettredaktør for NNDS og Oppsiden
Foto: Vemund Tønnessen
Sist oppdatert: juli 2019

Samarbeid
I 2015 startet samarbeidet mellom Kristiansand kommune og Kristiansand Dyrepark, for å engasjere unge funksjonshemmede i sommerjobb-prosjektet. Hvert år inviterer de personer med kognitiv funksjonsnedsettelse, mellom 16 år – 19 år bosatt i Kristiansand, til å søke om å bli en del av Trivselspatruljen.

Jonas har fått sommerjobb i parken for tredje år på rad!

–Det er kommunen som rekrutterer kandidatene, mens vi i Dyreparken driver med opplæring, daglig oppfølging og leder selve patruljen, forteller Vemund Tønnessen, sesongleder for Trivselspatruljen. I fire uker vil han ha med seg gruppen på arbeidstrening i parken.

Varierte oppgaver
Arbeidsoppgavene tilpasses etter deltakerens ønsker og ferdigheter, og de blir lønnet med kroner 60 i timen, som betales av kommunen.
–Vanligvis starter vi dagen med å fylle brus og varer i kurver og skap, forteller Vemund. –Så går vi videre til å vaske vinduene til Dyrenes-verden-bygget før vi tar en liten runde der vi plukker søppel i Parken.

Under løvepresentasjonen står Triveselspatruljen vakt og ber publikum sette fra seg barnevogner utenfor oppvisningsområdet. Etter lunsj går de videre til blant annet Båtbassaren for å fylle på premier.

–Vi har bare fått positive tilbakemeldinger, sier Vemund om sikter både til tilbakemeldingene fra de øvrige ansatte i parken, gjestene og deltakeren selv. Han forteller at deltakerne i Trivselspatruljen opplever det som positivt å ha sommerjobb. –Det virker som de gleder seg til sommerjobben hele våren, og de stortrives når de er her. Det er dette vi høre fra både foreldre og deltakerne selv.

Litt lek og moro blir det tid til også.

Tredje året i Trivselspatruljen
Jonas (19 år) er ikke i tvil om at han har fått en fin sommerjobb. Faktisk trives han så godt at dette er hans tredje sommer på rad som en del av Trivselspatruljen.

–Ja, jeg liker det veldig godt her, sier Jonas. –Det er viktig å ha det gøy og få mange venner. Det er mange gode folk her. Jeg liker å drikke kaffe og henge med Vemund og Trond, som er sjefene mine.

Sammen med de andre åtte deltakerne går Jonas med en vest, der det står at han er på arbeidstrening. Dette gjør at Trivselspatruljen får forståelse fra gjesten og at de blir synlige i Parken. Selv om Jonas er klar på at favorittdyrene hans er surikat og rød panda, har han ingen favoritt når det kommer til arbeidsoppgavene – Alt er gøy! sier han og legger til at han liker å møte mennesker.

Tilbakemelding
Etter endt sommerjobb gir Dyreparken tilbakemeldinger til kommunen på hvordan det har fungert for hver enkelt deltager. For noen passer arbeidsoppgaven i Trivselspatruljen svært godt for, mens andre kanskje vil ha det bedre med andre typer utfordringer.

Jonas drømmer om å bli fotograf eller vakt på scenen under Markus og Martinus sine konserter. Og kanskje er det nettopp selvtilliten på å mestre en jobb og følelsen av inkludering i arbeidslivet, som han har fått gjennom Trivseslspatruljen, som gjør at han kan følge drømmen sin når han er ferdig med skolen.

Vil du støtte NNDS? 
Vi er avhengig av din støtte for å fortsette arbeidet med å øke kunnskapen om Down syndrom og kjempe for like muligheter for alle.  
Et medlemskap i NNDS koster kr. 150 per år for hovedmedlem eller støttemedlem og  75 kr. for familiemedlemmer. En liten pris for deg, som betyr mye for oss! Bli medlem her
Du kan også bli medlem og/eller donere valgfritt beløp via VIPPS nr. 84535 (du finner oss under Kjøp & betal).
Takk for din støtte – sammen blir vi sterkere!