Brita tegnsetter julen – syng med tegn!

I gruppa Tegn til tale på Oppsiden er det en dame som er særdeles aktiv, nemlig Brita Snemyr Holtet. Hun er mor til 3 gutter, der Ask, yngstemannen på 7 år, har Down Syndrom. Den siste tiden har Brita tegnsatt og delt både juletegn og flere julesanger med gruppa. Vi har tatt en prat med henne om hvorfor hun vil spre tegn, julesanger og juleglede. 

Illustrasjoner av tegnene for "på låven sitter nissen"

Syng med tegn

Bilde av gutt med Downs syndrom, Ask og mamma Brita.
Ask og Brita

–Jeg vet at man som forelder ikke alltid har overskudd eller klarer å finne tegn, forteller Brita, som bruker tegn til tale med sin sønn. 
–Jeg har programmet Inprint som jeg bruker til tegnsetting. Jeg har forsøkt etter beste evne å tegnsette julesanger i år, men meningen at man bruker tegnene etter det stadiet barnet ditt er på. 

Hun mener det gir nye muligheter for barn og foreldre å ha sanger tilgjengelig med tegn. Også julesanger med tegn.
–Når jeg tegnsetter sanger, blir det jo mye lettere å huske tegnene. 

Brita oppfordrer foreldre til å utfordre barnet med noen nye tegn gjennom sang, så får barnet noe å strekke seg etter og muligheten til å lære mer. Og nettopp dette med muligheten til å vokse og lære er noe hun svært opptatt av. 

Mulighetens syndrom

– Jeg tenker at vår sønn med “mulighetens syndrom” skal få nettopp det – muligheter! Min erfaring er at det ikke er noen selvfølge at det stilles krav til han eller at man har ambisjoner for han, uten at vi som forelder står på og fronter dette selv. Det kan være tungt å hele tiden stå på med dette selv, men vi ser at når han får muligheter elsker han å vise at han mestrer.

Ask øver på ord ved hjelp av kort med ord på og en storebror som hjelper til.
Ask øver på ord
Foto: Privat

Brita forteller at sønnen gikk Norge på tvers når han bare var 5 år. –Han hadde da gått siden han var 3,5 år. Å gå lange turer er ikke noe vi vanligvis gjør, men vi fikk lyst og ville gjennomføre denne turen. Jeg tenker at alt er mulig, det må bare tilrettelegges, prøves og noe tar litt lengre tid.

Hun legger til at når enkeltpersoner rundt Ask også ser potensialet hans blir man sammen sterkere rustet for å gi videre i utvikling og muligheter.

Juleglede gjennom tegn

Brita, som nå går og siste året hos Irene Johansson i Arvika for å lære om Karlstadmodellen, håper andre og vil logge seg inn på Oppsiden, printe ut, bli inspirert og bruke julesangene hun har tegnsatt. 

–Gjennom Karlstadmodellen får man enda mer tro på at samarbeid for språklæring faktisk har en stor forandrings- og utviklingseffekt til barna, så man må aldri gi opp, avslutter hun og håper hun med sine tegnsatte sanger kan spre litt juleglede til store og små denne julen. 

Her er Britas Julesanger:

Husk også at du finner mange gode tips og tegn fra Brita i gruppen Tegn til tale på Oppsiden!