Glutenfrie lussekatter

Det er snart Lucia og for mange betyr det søte, gule boller – lussekatter! Det er mange som ikke tåler, eller er sensitive, for gluten og personer med Downs syndrom kan ha økt risiko cøliaki. Det bør ikke sette ikke stopp for å lage god glutenfri bakst både til Lucia og andre anledninger.

Denne oppskriften på glutenfrie lussekatter med salt karamell er laget av NNDS sin redaktør, Julia Edin. På hennes blogg Magevennligmat.no, kan du finne mange glutenfrie og laktosefrie/melkefrie oppskrifter.

Glutenfrie lussekatter - laget av magevennligmat.no

Ingredienser:

Boller:
1 pose Møllerens glutenfrie bollemiks
50 g smør
1 pose tørrgjær
3 dl lunket vann
1 ts vaniljesukker
1,5 ts kardemomme
1/3 ts gurkemeie eller safran
evt. litt laktosefri melk/ yoghurt
(evt 1 egg til pensling)
en neve rosiner

Salt karamell:
100 g sukker
4 ss vann
2,5 ss smør
1 dl laktosefri kremfløte
2 klyper salt

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt deigen i 5 min. Dersom du synes deigen blir litt for kompakt eller tørr anbefaler jeg deg å gjøre som meg, å tilsette litt laktosefri melk eller noen skjeer med yoghurt. Trill deigen ut i to emner, som du deler opp i mindre biter. Deretter triller du ut pølser som du former til lussekatter. La de heve et lunt sted med håndkle eller plastfolie over i 60 minutter. 

Dytt ned noen rosiner i snurrene om ønskelig. Pensle med egg før de skal stekes eller med melk når de er nystekt. Stekes i ca. 15 min på 200 grader.

Lag karamellen mens bollene steker. Ha sukker og vann i en kjele og rør det sammen. Sett kjelen på høy varme og la det koke til sukkeret har smeltet – uten at du rører. Om du rører vil det krystalliseres.

Når alt har smeltet venter du til sukkeret begynner å få en gylden farge jevnt over. Trekk kjelen av platen og tilsett smør i biter. Rør dette gods sammen. Sett kjelen tilbake på varmen og rør sakte inn fløten. La karamellen småkoke i 3-4 minutter mens du fortsetter å røre. Smak til med salt.

Trekk kjelen til side. Karamellen virker fortsatt rennende, men vil stivne når den blir kald. La den avkjøle seg til romtemperatur før du har den over i sprøytepose og dekorere de avkjølte luciabollene. Dersom du skal lage lussekattene på forhånd, feks dagen før, venter du med å ta på karamellen – den kan gjerne stå i sprøytepose i kjøleskapet over natten. Varm så først opp lussekattene noen sekunder i mikrobølgeovnen, sprøyt på karamellen og server mens de er lune. 

Kos dere på luciadagen!