Julehilsen fra NNDS

Styreleder i NNDS, Randi Ødegaard, ønsker alle våre medlemmer en riktig god jul ved å oppsummere året som har gått, fortelle litt om planene for året som kommer – og ved å dele sine beste tips til underholdning i romjulen!

hender med votter holder hjerte
Foto: shutterstock

2019 suser inn mot målstreken, bare den magiske innspurten før jul som gjenstår. Balansen mellom julestress og julekos kan være utfordrende, og de fleste av oss har nok godt av å senke skuldrene litt akkurat nå. Trekke beina opp i sofaen, kanskje noe fin musikk på øret, og gi en tommel opp til seg selv. Være fornøyd med egen innsats.

Seiere og mageplask

Det er så lett å fokusere på alt som kunne vært bedre, nå når man ser tilbake på året som har gått. Man skulle kanskje jobbet smartere, spist sunnere og gitt tydeligere beskjeder. Eller man burde sovet mer, latt enkelte kamper stå og gått flere fjellturer. Det er bare det, at vi gjør våre daglige prioriteringer under et helt snøfall av forventninger og hensyn, og etterpåklokskap og dårlig samvittighet er dårlige såkorn for vekst og mestring.

Vi må så klart forsøke å hente ut noe lærdom av våre små og store seiere og mageplask. Men kanskje vel så viktig er det å få øye på de som står sammen med oss i slagene. Se heia-gjengen og de som gikk før oss og brøytet vei. Det er mye klokskap, fellesskapsfølelse og styrke å hente her. Det å ha et ekstra kromosom med på laget gjør også at man får tilgang til en helt spesiell heiagjeng. Du finner dem gjerne i sosiale medier, i din lokale Ups & Downs forening og her på Oppsiden.no hos NNDS. De som kan bidra med gode råd, veier til fagkunnskap, en virtuell klem eller litt galgenhumor om det skulle trengs. De som forstår både oppsidene og skyggesidene i livet med Down syndrom.

Året som har gått og året som kommer

I 2019 har NNDS vokst med over 25% i antall betalende medlemmer, tusen takk til dere alle sammen! Det betyr at vi som forening står stødigere. Men det betyr også at nettverket er større, og rommer enda mer kunnskap og erfaring enn før. Med oppsiden.no har vi et unikt verktøy til å la egne dyrekjøpte erfaringer og innsats komme andre til gode. Logg dere inn, les, del gjerne og finn din måte å bruke oppsiden på.

Randi Ødegaard, styreleder i NNDS og hennes sønn. Foto: Sandie C Dougnac

20 år i 2020

I 2020 er det 20-årsjubileum for stiftelsen av NNDS.  Det må selvsagt markeres! Vi har ikke alle detaljer på plass enda, men det er vel ingen hemmelighet at det er på høy tid med en ny landskonferanse.

Randi Ødegaard, styreleder i NNDS og hennes sønn.
Foto: Sandie C Dougnac

Tettere samarbeid om Down syndrom

Dette blir også året hvor vi jobber mot et tettere samarbeid og mulig sammenslåing av landets Down syndrom-organisasjoner. Det vil vi i fellesskap arbeide med utover i 2020. Vi starter med en samling i starten av året hvor vi håper alle Ups&Downs foreningene blir representert. Målet er en mer oversiktlig struktur, med forbedret tilgang til ressurser for alle.

I tillegg blir det selvfølgelig markering av verdensdagen for Down syndrom (21/3)  og DS-awareness month i oktober. Måneden etter er det forresten tid for ny verdenskonferanse, denne gang i Dubai. Kanskje noen av våre medlemmer bruker juleferien på å planlegge en tur dit?

Om ferieplanlegging er på agendaen kan du kanskje ta en titt på denne siden: http://www.valueablenetwork.eu/. Dette prosjektet samler hoteller og restauranter over hele Europa som ansetter utviklingshemmede og tar inkludering på alvor.

Jente med Downs syndrom koser på en stor bamse i julemiljø.
Foto: Shutterstock

Gode tips til jul

Hva enn som står på trappene av store og små prosjekter for 2020 for hver enkelt av dere, så håper jeg årets siste uke byr på en jul fylt av fine stunder og godt selskap.

Kanskje det endelig blir tid til å lese den boken, eller se den filmen du har gledet deg til? Om du ikke har fått sett den enda kan den fine dokumentaren Vår datter Emilie anbefales på det varmeste. En time med innmari (mye) følelser, for å sitere hovedpersonen.

Om flere timer står til disposisjon slår jeg et slag for den belgiske serien Team chocolate. Sjokolade, humor og alvor i god forening. Det hele med hovedrolleinnehaver som tilfeldigvis har Downs syndrom. 

Eller hva med den norske klassikeren Detektiv Downs med vår egen Svein André Hofsø i hovedrollen.

Men, om tiden bare ikke strekker til kan kanskje Disneys nye kortfilm Float være tingen.

Uansett hvordan du velger å tilbringe juleuken ønsker jeg deg en riktig god jul, og et inkluderende godt nytt år!

Styreleder, Randi Ødegaard

PS:

Trenger du et julegavetips på tampen? Hva med å gi bort et medlemskap i NNDS? 

Puslespillbiter - symbol for medlemskap og ulikheter/likeheter.

Bli medlem her!

Et medlemskap i NNDS koster kr. 150 per år for hovedmedlem eller støttemedlem og  75 kr. for familiemedlemmer. En liten pris for deg, som betyr mye for oss

Sparebøsse som symboliserer penngestøtte.

Støtt oss!

Alle monner drar og vi blir selvsagt veldig glade for store og små økonomiske bidrag. Donere valgfritt beløp via VIPPS nr. 84535 (du finner oss under Kjøp & betal).