Podkast om Downs syndrom: 


– Nå som jeg kan mye mer om dette ekstra kromosomet, kan jeg møte mennesker med Downs på en helt annen måte.

Her er August Hiort-Lorentzen (8) klar for å legge seg.
I fjerde og (foreløpig) siste episode av «Livet med Downs» drar journalistene til Danmark der de besøker familien Hiort-Lorentzen. Her er August Hiort-Lorentzen (8) klar for å legge seg. Foto: KAI FLATEKVÅL

Det siste året har Bergensavisen hatt fokus på Downs syndrom, gjennom både artikler og podkastserien “Livet med Downs”. Bak står journalist Kai Flatekvål, som ønsket å finne ut mer om, og opplyse andre om, hva dette ekstra kromosomet innebærer. Vi har tatt en prat med den nysgjerrige journalisten.  

Tekst:  Julia D. Edin, nettredaktør for NNDS og Oppsiden
Foto: Kai Flatekvål

Med uvitenhet som utgangspunkt

Dette er en podkastserie om Downs. De fleste vet forsvinnende lite om mennesker med Downs. Det er lenge siden det hang kallenavn på mennesker med et ekstra kromosom, men hva vet vi egentlig om Downs? I denne podkastserien på fire deler, gjør vi et forsøk på å gi deg litt mer informasjon om en verden som er litt annerledes enn vår egen. Livet er tross alt fylt med ups and Downs.

Slik omtales de fire episodene til podkastserien Livet med Downs Spotify og Acast. 

– Det begynte vel da jeg kom i kontakt med en fyr som kaller seg Elvis. Han er rundt 55 år og har Downs syndrom, forteller journalist Kai Flatekvål. – Da jeg ble kjent med både han og hans familie skjønte jeg at jeg visste veldig lite om Downs og hva det egentlig innebar. Jeg har alltid vært nysgjerrig på alt mulig i livet, det er derfor jeg er journalist, og nettopp derfor ville jeg også vite mer om dette syndromet. 

Kai satte seg ned med en tidligere kollega, Linda Hilland, og fortalte at han ønsket at de sammen skulle lage en serie om Downs syndrom. Kai ønsket å fortelle folk hvordan det er å leve med et ekstra kromosom gjennom alle livets faser, fra før barnet ble født, til det ble godt voksen og aldrende. Og han ville grave ned i de litt tyngre aspektene: som hvordan det er å få vite at du venter et barn med Downs, hva som skjer i debatten om screening, fostervannsdiagnostikk og om man faktisk får nok informasjon til å ta et kvalifisert valg. 

Journalist Kai Flatekvål, som står bak podkasten
Journalist Kai Flatekvål, som står bak podkasten

Komplekst tema

Linda ble med. De søkte midler fra Fritt ord og Bergensavisen, og fikk penger til å jobbe intenst i seks uker, med både artikkelserie og podkast. 

– To dager ut i prosjektet tenkte vi at vi ikke ville klare det. Det var så altfor komplekst. For ikke å grave oss helt ned, fant vi ut at vi måtte ha en en nyhetsvinkling der vi intervjuet folk som hadde småbarn eller voksen barn med Downs. Vi fikk vanvittig god hjelp av de lokale Ups&Downs foreningene. De møtte oss med vennlighet og imøtekommenhet, og hjalp oss finne frem til gode kilder og sterke historier, forteller Kai.

De to bergensjournalistene dro hjem til familier, møtte dem på idrettsarenaer, tok del i hverdagene deres, snakket med helsepersonell på sykehus, intervjuet politikere, forskere og styreleder i NNDS. Til slutt satte de seg på flyet til Danmark for å se hvordan Downs foreningen arbeider med å spre kunnskap der. Alt med fokus på å finne ut mer om livet med Downs syndrom. 

– I starten av prosjektet kunne vi jo ikke så mye om dette. Derfor stilte vi åpne og direkte spørsmål. Ofte startet vi med den mest ærlige åpningsreplikken vi kunne: “Unnskyld om jeg stiller dumme spørsmål, men jeg vil lære mer”.  Det gjorde at folk fortalte på en lettfattelig måte og delte personlige historier. 

Liten jente  med Downs syndrom viser frem gele på skje til fotografen. Stella sammen med mamma Lene Lindquist
Stella sammen med mamma Lene Lindquist. Foto: KAI FLATEKVÅL

Lyden av livet med Downs

Podkast er ikke et nytt format for Kai, som har jobbet med ulike podkaster siden 2011. Podkast blir stadig mer populært og Kai ønsket å gi et lydbildet av livet med Downs, der man hørte stemmene og situasjonene til foreldre og menneskene rundt. 

– Det tok seks uker bare å høre igjennom alt vi hadde tatt opp, forteller den nysgjerrige journalisten. Resultatet ble fire episoder av podkasten. Episodene har ulike temaer som spenner seg fra hvordan man forholdt seg til Downs før i tiden, til hvordan man skal forholde seg til det i fremtiden.

Når vi snakker med Kai i januar 2020 har tre av de fire episodene blitt lansert og rundt 4000 har hørt dem. –Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at dette er bra produsert, fint laget og at lyttere har lært mye. 

Tore og Vigdis Haugland  forteller om da datteren Torill kom til verden med Downs syndrom i 1964.
I første episoden forteller Tore og Vigdis Haugland om da datteren Torill kom til verden i 1964. Foto: KAI FLATEKVÅL

Ønsker å spre kunnskap 

Selv sier Kai at han har gjort seg dyrebare erfaringer av å lage denne podkast- og artikkelserien. – Nå som jeg kan mye mer om dette ekstra kromosomet, kan jeg møte mennesker med Downs på en helt annen måte. Jeg kan møte de med respekt. Det handler ikke om fordommer, men uvitenhet. Uvitenhet gjør meg mer usikker. Jo mer jeg vet, jo mer selvsikker blir jeg og kan agere deretter. 

Kai er hellig overbevist om at den eneste måten å fjerne fordommer på er gjennom informasjon. Nettopp derfor ligger ikke podkastserien bak betalingsmuren til Bergensavisen, men er fritt tilgjengelig for alle som vil høre. Kai håper den kan nå ut til å, og opplyse, så mange som mulig. 

Selv om de fire episodene av “Livet med Downs” er lansert klarer ikke Kai å slippe ballen helt. Nå jobber han med en femte bonusepisode. Men det er egentlig hemmelig, så vi får bare vente i spenning enn så lenge. 

Hør podkastserien her:

Du finner de også i vårt mediearkiv som vi har kalt «De viktige stemmene».