Filmanmeldelse: The Peanut Butter Falcon

Det tar nøyaktig 2 min og 20 sekunder før man må le og innse at man allerede har forelsket seg i Zak, hovedkarakteren i filmen The Peanut Butter Falcon. Det skjer idet han med sin tunge kropp og skeive smil lander pladask på gamlehjemsgulvet etter nok et mislykket fluktforsøk. 

21. mars er det verdensdagen for Downs syndrom, med førpremierer på The Peanut Butter Falcon over hele landet. Her får du vår anmeldelse av filmen: 

Filmplakat for The Peanut Butter Falcon

Tekst: Julia Edin, nettredaktør for NNDS.no og Oppsiden

Ung på gamlehjem

Zak (Zack Gottsagen) er 22 år gammel og bor på gamlehjem. Ikke fordi han er gammel, men fordi han er en person med Downs syndrom.  

– Jeg er ung. Jeg er ikke gammel. Carl er gammel og vi er forskjellige. Jeg vet ikke hvorfor jeg er her, sier Zak fortvilet. Sykepleier Eleanor (Dakota Johnson) forklarer at han ikke hadde familie som kunne sørge for han, og at myndighetene ikke fant noen andre alternativer.

På rømmen

Men to og et halvt år på gamlehjem er nok for Zak. Han drømmer om å bli wrestling-bryter og vil gå på wrestlingskole hos hans store idol: The Salt Water Redneck (Thomas Haden Church).  Til slutt klarer Zak å rømme. Og det er her, idet Zak smører seg inn i såpe og skviser seg ut gjennom vinduet på gamlehjemmet, at livet til Zak virkelig starter. 

Zack treffer fort på Tyler (Shia LaBeouf), en småkriminell mann som sliter med å få endene til å møtes. Han har det tungt etter tapet av sin bror og har noen skummel fyrer på nakken. På en uvanlig måte blir de to venner og reisekompanjonger, på deres vei vekk fra trøbbel og mot sine drømmer. 

Zak, Tyler og Elanor ute på en flåte i filmen The Peanut Butter Falcon
The Peanut Butter Falcon

Brorskap

For meg handler ikke denne filmen om vennskap, men om brorskap og å velge sin egen familie. Måten Zak og Tyler knytter bånd er som to gode brødre, som uforbeholdent gir hverandre trygghet og styrke. Det er som om de har kjent hverandre hele livet, og Tyler møter Zak med få, om i det hele tatt noen, fordommer. Filmen handler om å se hverandre for den man er og om å hjelpe hverandre til å nå sine individuelle mål. Sammen. 

Et godt eksempel er scenen der Zak får sitt wrestler-navn: Zak er oppgitt over at han ikke klare å flytte på en diger tømmerstokk, men Tyler lar han ikke gi opp. Iført en “falke-drakt” laget av kvister og blader, og smurt inn med peanøttsmør i ansiktet, finner Zak sin indre styrke og klarer å flytte stokken.

Viktig dialog

Etter hvert finner også Eleanor, sykepleieren fra gamlehjemmet, dem og blir (noe ufrivillig) med videre på reisen. Når de sitter på en flåte, ute på eleven, kommer filmens kanskje viktigste dialog:
Tyler: – Slutt å kalle ham tilbakestående. 
Eleanor: – Jeg har aldri kalt noen det ordet… det du sa.
Tyler: – Når folk sier han er tilbakestående, sier de at han ikke kan det de kan. Kanskje du ikke sier ordet, men du får ham til å føle seg sånn. Og det hjelper han lite i livet. 

Her forstår både Eleanor, og vi som ser filmen, at det å sy puter under armene og verne om Zak, er å gjøre han en stor bjørnetjeneste. Får han muligheten til å prøve vil han lære og mestre. Gjennom Eleanor sin karakter handler filmen om å slippe kontrollen og leve livet – noe Zak og Tyler allerede er rimelig like på, og gode til, på hver sin måte. 

Zak, spilt av Zack Gottsagen, i filmen The Peanut Butter Falcon
The Peanut Butter Falcon

We decide

The Peanut Butter Falcon er en morsom, god og balansert film. Det er ingen store dramaer eller veldig mørke øyeblikk i filmen, men en stille, humoristisk og fin skildring av det å finne seg selv og hverandre samtidig. Det eneste jeg savner er de dype grøften og tunge følelsene, særlig i Zak sin karakter. Han er stort sett alltid blid og takler enhver utfordring på strak arm. Det er Tyler og Elanor som gråter, viser sårbarhet og knekker sammen – mens Zak er den som legger en trøstende arm rundt skulderen og får dem til å smile igjen. 

The Peanut Butter Falcon er en nydelig film fra regissøren av Little Miss Sunshine, som skildrer vanskelige temaer på en lett og fin måte. Gjennom kontrastene av livet Zak ikke ønsker på gamlehjemmet og friheten og mulighetene han får “på rømmen”, stiller The Peanut Butter Falcon spørsmål rundt retten til å bestemme i sitt eget liv. Noe som forøvrig er det internasjonale temaet for verdensdagen for Downs syndrom den 21.mars med sloganet “We decide”. 

Filmen er underholdene fra start til slutt og er en film man vil tenke på i ettertid.

Anbefales! 


Faktaboks:
– The Peanut Butter Falcon vant publikumsprisen under South by South West (SXSW).
– Sjanger: Drama
– Medvirkende: Shia LeBeouf, Zack Gottsagen, Dakota Johnson, Bruce Dern
– Regi: Tyler Nilson, Michael Schwartz
– Førpremierer den 21.3 i anledningen verdensdagen for Downs syndrom
– Følg med på Oppsiden-kalenderen for å finne ut hvor og når den vises! 


Glad jente med Downs syndrom som har mange ulike farger malt på hendene.

Bli medlem!

Et medlemskap i NNDS koster kr. 150 per år for hovedmedlem eller støttemedlem og  75 kr. for familiemedlemmer. En liten pris for deg, som betyr mye for oss.

Donasjons-krukke full av mynter

Støtt oss!

Alle monner drar og vi blir selvsagt veldig glade for store og små økonomiske bidrag. Doner valgfritt beløp via VIPPS nr. 84535 
( Du finner oss under Kjøp & betal).