Kjærlighet i Koronaens tid

NNDS lanserer en serie webinarer med aktuelle temaer for våre medlemmer. Først ut i rekken var webinaret “Kjærlighet i Koronaens tid” som ble avholdt i 13.mai 2020. Her kan du både lese en kort oppsummering av seminaret og se det i sin helhet på video. 

Onsdag 13.mai  arrangerte vi vårt første webinar og denne gangen var målet å være til inspirasjon og trøst for par og familier i denne spesielle tiden, med redusert skoletilbud, avlyste aktiviteter, permitterte assistenter og for noen besøksforbud. 

Magne Ilsaas, fra styret av NNDS innledet Webinaret, før han ga ordet journalist og leder for Litteraturhuset i Oslo, Andreas Wiese. Andreas har selv et barn med særlige behov og kunne derfor både stille spørsmål og drøfte utfordringer rundt temaet.

Den vanskelige balansegangen

Andreas gikk rett på sak og åpnet samtalen med et aktuelt spørsmål: 

– Når man får et barn med særlige behov får man en tredeling i forholdet, hvor man skal ta hensyn til seg selv, ta hensyn til forholdet og til barnet. Hvordan i all verden skal man prioritere mellom de tre tingene? 

–  Det er et grunnleggende spørsmål som det ikke finnes noe enkelt svar på, sier psykolog, parterapeut og professor Frode Thuen. – Trekningen og motsetningen mellom ulike behov blir kanskje tydeliggjort i vanskelige situasjoner, slik som nå i korona-situasjonen. (…) Når forutsigbarheten og rutiner ikke er der lenger stiller det mye større krav til å gjøre kloke valg. 

Med det var diskusjonen godt i gang mellom Wiese og Thuen, som beveget seg inn på både private utfordringer som Wiese selv opplevde og innsendte spørsmål fra deltakere. Fokuset var både på  hvordan man tar vare på seg selv  og andre, og hvordan man best mulig kan kommunisere og ha en åpen dialog når situasjonen er litt ekstra tøft.  

Kunsten å spille hverandre gode

Thuen påpeker i samtalen at det nå er enda viktigere å fokusere på kommunikasjon, overbærenhet og forståelse. Man må forsøke å spille hverandre gode.

– Når livet går på skinner, og alt går sin vante gang, da går ting litt på autopilot. Men i kriser må man i større grad mobilisere. Spørre seg selv og andre, hva kan vi stille opp med for å komme igjennom dette? Hva skal til for at vi ikke havner i et dårlig spor? Hva kan jeg få frem av ressurser hos deg? Hvordan kan jeg hjelpe deg i denne situasjonen? 

Samtalen mellom Thuen og Wiese varer i 30 minutter og får frem mange spennende og utfordrende områder av det å ha et barn med særlige behov under korona-krisen.

Om man skal prøve å oppsummere samtalen med ett nøkkelord, så må ordet bli kommunikasjon. 

Wiese viser gjennom sine innspill hvor lett det er å tråkke feil, bjeffe til hverandre og bli frustrert. Thune peker på at dialog er et viktig verktøy som man under alle omstendigheter kan møte vanskelige situasjoner med.  – Det handler om å ta regi innenfor de rammene man har. 

Se webinaret i sin helhet her:

Vi trenger din hjelp!

Vi i NNDS vil gjerne lage flere webinarer, men dette koster penger. Vi håper du vil hjelp oss ved å melde deg inn i NNDS eller Vippse et valgfritt beløp til 84535.