En verden full av gode e-læringsprogram

Visste du at Statped har en mengde gode e-læringsprogrammer som kan være nyttige både for oss foreldre og fagfolka rundt?

NNDS ønsket velkommen til nok et webinar i serien #kunnskapomdowns, onsdag 12. august 2020. Gjennom samtale mellom Karianne Hjørnevik Nes i NNDS og avdelingsleder Heidi Enger fra Statped, fikk vi et innblikk i noen av de mange ressursene som er tilgjengelig på statped sine sider.

Her får du en kort oppsummering av webinaret, og på Oppsiden.no kan du se opptaket i sin helhet. 

Introduksjon til Statped

–Det er en glede å få lov til å presentere e-lærings ressursene til Statped, begynte Heidi Enger webinaret. Hun er avdelingsleder ved Statped sin avdeling for sammensatte lærevansker.

Statped er den statlige spesialpedagogiske tjenesten for kommuner og fylkeskommuner. De samarbeider for å sikre god og tilpasset opplæring for alle. De tilbyr kompetanseheving i barnehager og skoler og bistand i enkeltsaker. Deres viktigste samarbeidspart er pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT). Nettsiden som blir omtalt i webinart er www.statped.no

– Vi har ganske mange barn med Downs syndrom som bruker Statped. Både babyer der barnehagen skal lære å bruke tegn til tale og helt opp til videregående. Statped er under nedbygging, men vi blir ikke nedlagt, forteller hun videre og følger opp med en god nyhet:
– Vi har masse gratis læringsressurser ute. 

God Ask

Heidi deler skjermen sin og går inn på forsiden til Statped.no. Der veileder hun oss gjennom de ulike stedene du kan navigere for å komme frem til ressursene. Hun viser først God ASK, som det er mange med Downs syndrom som bruker. ASK står for Alternativ og supplerende kommunikasjon. God Ask er et læringsprogram for foreldre og de som jobber i barnehager og skoler.

– ASK har fokus på hvordan du som voksen kan bli en god kommunikasjonspartner til barnet. ASK krever to ting: kunnskap og øvelse.

Heidi går videre inn på God ASK og viser hva de ulike modulene og ressursene som finnes der. Ask består av videoer, tekst og ulike tester. 

70 ressurser om utviklingshemning

Hun går videre til å snakke om utviklingshemning. – Da trykker du først på fagområder og klikker på utviklingshemming, sier Heidi og viser at det ligger en rekke læringsressurser, rundt 70 ressurser. – Den nyeste vi har lagt ut nå er en guide til samspill. Dette er til personer med alvorlig utviklingshemning. Her finner du linker til YouTube og du kan også laste ned guiden gratis. 

Deretter snakker Heidi og Karianne videre om apper og ressurser som blant annet Book Creator, Lydhør, Happy Apping, interessekartlegging og andre pedagogiske og digitale verktøy som man kan laste ned.

–På våre sider ligger det så masse erfaringsdeling, inspirasjon og ressurser, sier Heidi og oppfordrer alle til å gå inn på statped.no for å finne det de trenger. Bruk stikkordene som ligger på forsiden eller søk-funksjonen for å finne det som er aktuelt for dere, sier hun. 

Spør oss

Heidi anbefaler at man tar kontakt med lavterskel telefonen “spør oss” der man kan ringe, chatte eller maile Statped for å få veiledning og informasjon om Statped sine ressurser. – Vi får mange henvendelser fra både foreldre, barnehagelærere og lærere. Her er det også mulig å få snakket direkte med de som har utviklet programmet, sier hun.

Vi minner om at du kan se opptak av webinaret i sin helhet på Oppsiden.

Vi trenger din hjelp!

Vi i NNDS vil gjerne lage flere webinarer, men dette koster penger. Vi håper du vil hjelpe oss ved å melde deg inn i NNDS eller Vippse et valgfritt beløp til 84535