Slik var Verdensdagen for Downs syndrom 2023

21. mars 2023 ble en begivenhetsrik og flott dag for styret, fagrådet og administrasjonen i Downs syndrom Norge i Oslo. Her er en oppsummering.

Kampanjefilm: Vi er alle ulike – vi er alle unike.

Den 20. mars kl. 19.00 var det premiere i sosiale medier på kampanjefilmene «Vi er alle unike – vi er alle ulike»:

Har du noen gang tenkt på hva Downs syndrom er – sånn egentlig? Mennesker med Downs syndrom har tre kromosomer av kromosompar 21. Det vanligste er å ha to slike kromosomer. Legen som først oppdaget dette, het John Langdon Down. Derav navnet Downs syndrom. Vi vil selvsagt feire Downs syndrom rundt 21. mars – hvert år. Men vi vil gjerne feire alle andre syndromer, også: Mitt og ditt. Stort og smått. For egentlig er vi jo alle ulike. Vi er alle unike.

Filmene (10 korte på ca. 10 sekunder og en lang på ca 2 minutter) er laget pro bono av byrået GR&EI, og en rekke kjente mennesker og mennesker med Downs syndrom har stilt opp gratis for saken. Los & Co har sørget for administrering av annonseringen i sosiale medier. Hele prosjektet er støttet av stiftelsen DAM.

Tusen hjertelig takk til alle som har bidratt!

Les mer om kampanjen her.
Alle filmene, både korte og lange (også på engelsk), kan du se på YouTube her.

Pressedekning: TV2, NRK og TV BRA

Sabrina Malka og Julie Alrek som har Downs syndrom, og styreleder Randi Ødegaard sto opp grytidlig for å være gjester i God Morgen Norge på TV2. Der ble den splitter nye kampanjefilmen «Vi er alle ulike – vi er alle unike» vist, og det ble prat om rockesokker og livet med Downs syndrom.

– Jeg sto opp kl. 04.30, forteller Sabrina. Men det gikk bra når belønningen er å bli TV-kjendis.

TV BRA var med og dokumenterte hele dagen – se her.
NRK nyheter var også med deler av dagen. NRK laget en fin reportasje som ble vist i Dagsrevyen 21 samme kveld.

Overrekkelse av Veileder for inkluderende opplæring av elever med Downs syndrom

«Med oss – ikke for oss» var slagordet for Verdensdagen for Downs syndrom 2023. Da passet det bra å ha fokus på inkludering og gjøre en interessepolitisk innsats.

Fagrådet til Downs syndrom Norge har nylig publisert en «Veileder for inkluderende opplæring for elever med Downs syndrom» og Verdensdagen var en perfekt dag for å overrekke denne til en rekke politikere. Mia Johansen (21), Marte Meisingset (15) og Sabina Malka (35) har alle Downs syndrom og fikk æren av å overrekke veilederen sammen med et hefte med forskjellige erfaringshistorer fra elever med Downs syndrom. Mia holdt også et flott innlegg om sine egne erfaringer.

Hos kunnskapsministeren

Første møte var i kunnskapsdepartementet med kunnskapsminister Tonje Brenna. Forfatterne av veilederen, Karianne Nes, Karen Synnes og Ieva Kuginyte-Arlauskiene, presenterte innholdet i veilederen og fikk positive tilbakemeldinger fra kunnskapsministeren.

Lunsj med Likestillings- og diskrimineringsombudet

Så var det lunsj med Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon på Hotel Bristol. Thon mener det trengs flere utdanningsmuligheter, og at personer med Downs syndrom bør få tilbud om yrkesfaglig utdanning og relevant arbeid i langt større grad enn det som skjer i dag.

Marte Meisingset er vanligvis elev på Nesoddtangen ungdomsskole. Denne dagen fikk hun fri fra skolen for å være med å overrekke veilederen.

– Jeg vil gjerne bli journalist, fortalte Marte. Det er min drøm.

Så spurte hun NRK om hun kunne få lov til å prøve seg som journalist. Marte fikk låne både ID-kort til å ha rundt halsen og mikrofon av NRK:

– Hvordan skal du hjelpe oss med inkludering? spurte Marte.

– Jeg tror det er veldig viktig at dere får det bra på skolen, at dere får skikkelig god undervisning og at dere får være sammen med vennene deres. Og jeg tror det er kjempeviktig at dere kan få en fin jobb – at dere kan få komme ut i arbeidslivet, svarte Bjørn Erik.

Marte ga veilederen til Bjørn Erik og han fikk en lang og god klem.

Møter med Høyre og SV på Stortinget

Etter lunsj var det møte med Jan Tore Sanner, Margret Hagerup og Kari-Anne Jønnes fra Høyre. Det ble et godt møte og Høyrepolitikerne lyttet interessert.

– Tusen takk for godt møte, sterkt innlegg og veldig hyggelig prat! Dere er toppen, sa Kari-Anne Jønnes.

– Takk for møtet. Verdensdagen for Downs syndrom er en strålende feiring og dere har et viktig budskap, sa Margret Hagerup.

Det ble også tid til en rask omvisning på Stortinget før møte med og Freddy Øvstegård fra SV. Freddy takket for veilederen som han fikk overrakt av Sabrina Malka, og sa at dette er noe han skal ta med seg videre i arbeidet.

Møte med Utdanningsdirektoratet

Siste møte for dagen var med seniorrådgiver Kari Myrbakken fra Utdanningsdirektoratet. Kari har svært god kjennskap til både styrker og svakheter i dagens skole og vil jobbe videre med oss for å nå målene om reel inkluderende undervisning for mennesker med Downs syndrom.

Last ned og les mer om «Veileder for inkluderende opplæring av elever med Downs syndrom» her.

Fest på X-ray

En festdag skal feires skikkelig, og det ble en heidundrenes avslutning på dagen med dans- og sang fra ungdommene på X-ray ungdomskulturhus i Oslo. Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, og Per Aas fra Torshovkorpset hadde også tatt turen dit og lot seg villig intervjue av ungdommene.

Full fest i sosiale medier

Det var også full fest i sosiale medier – det kokte nesten over med rockesokkbilder og «Vi er alle ulike – vi er alle unike» filmene ble spilt og delt mange ganger. Innleggene på sosiale medier nådde over 600.000 mennesker!

Følg oss på Facebook og Instagram for å se.

Her er noen av innleggene som ble delt i sosiale medier.

Hva skjedde andre steder?

Det var mange arrangementer rundt omkring i landet i forbindelse med Verdensdagen for Downs syndrom. Her finner du en oversikt over noe av det som skjedde.

Dagen oppsummert i en videosnutt til slutt: