Bli med å rocke sokkene den 21/3!

Er du klar for Rockesokk?
Har du noen ulike sokker hjemme? Så bra!
Ta på en rutete sokk og en ensfarget, eller én med frukt og én med bær – og rock sokkene på verdens Down syndrom dag 21.mars. Da er du med på å feire mangfoldet og slår et slag for alle menneskers like rettigheter. Du kan selvsagt ta på ulike sokker en annen dag også!

Bli med på Rockesokk!

Hvordan og hvorfor?

Det er enkelt å bli med på rockesokk. Alt du trenger å gjøre er å ta på to forskjellige sokker den 21/3. På denne måten hyller du mangfoldet og slår et slag for alle menneskers likeverd og rettigheter.

Men hvorfor tar vi på oss ulike sokker akkurat den 21/3?
Fordi Downs syndrom betyr at du har 3 eksemplarer av kromosom nr. 21.

Og hvorfor akkurat sokker?
Jo, fordi kromosomer ser ut som små kryss, akkurat som sokker som er paret med hælene mot hverandre. Med kraft og glede legger vi vekt på våre unike forutsetninger og gir samfunnet en sjanse til å se og støtte utviklingen av alle menneskers fulle potensial. Man kan også si at med ulike sokker, står man på for å løfte mangfoldet.

Bakgrunn for Rockesokk

Initiativet «Rock Your Socks» er opprinnelig fra USA, men drives internasjonalt av Down Syndrome International (DSi) og heter da «lots of socks». Over hele verden feires verdens Down syndrom dag med ulike sokker. I Norge har vi rokket sokkene i flere år med hashtaggen #rockesokk. I 2018 opplevde vi at skoler, barnehager, arbeidsplasser og mange privatpersoner markerte verdensdagen med ulike sokker. I 2019 fikk tusenvis av barnehagebarn, menigmann på bussen og kjendiser – fra Messi i Barcelona til Stordalen i Norge – vist frem fargerike sokkebein i sosiale medier. Og vi fikk en varm velkomst i Stortinget med både kake, brus og dansende politikere! Og ikke minst danset mennesker over hele verden en felles dans/flashmob!

Rockesokk åpner opp for samtaler

Med denne enkle gesten av å ta på seg ulike sokker har vi alle muligheten til å stå opp for mangfold i samfunnet, menneskers likeverd, muligheter og rettigheter. Dette gir også rom for dypere samtaler og kunnskap om hvordan ulikheter beriker samfunnet vårt. Kunnskap trengs for å øke bevisstheten om hvordan deler av samfunnet fortsatt utelukker og diskriminerer enkeltpersoner og grupper. Kunnskap om menneskerettigheter og hvordan konvensjoner og lovgivningen faktisk kan bli virkelighet hvis vi seriøst utnytter mangfoldets kvaliteter og styrker. Sammen. Gjennom samtale, diskusjon, samarbeid og handling.

Rockesokk i mange farger på blå bakrunn

Menneskerettigheter

Menneskerettighetene fra 1948 (MR) er et konsept som vi tror de fleste vet om. Det viste seg at i mange land har det vært utfordrende å anvende menneskerettighetene også for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Derfor besluttet FN i 2006 konvensjonen om rettigheter til funksjonshemmede, CRPD. Dette er en konvensjon som allerede betyr mye for vår målgruppe, og som har potensial til å kunne forandre livene til våre medlemmer til det bedre. Det er et kraftig verktøy som tolker menneskerettigheter fra et funksjonshemningsperspektiv – hvor hindringene er i samfunnet – ikke hos enkeltpersoner.

Rock sokkene fra et menneskerettighets-perspektiv

Artikkel 8 i CRPD har den overordnede overskriften Bevisstgjøring. Artikkelen snakker blant annet om effektive kampanjer som øker offentlig bevissthet av nedsatt funksjonsevne. Rocksokk-kampanjen har vist seg å gå rett inn i folks hjerter og sinn, og vi håper at norske politikere, myndigheter og media vil ta til seg kampanjen og dra nytte av kraften og gleden den skaper.

Ved å gjøre dette kan vi oppnå det Norge har skrevet under på: å bekjempe stereotypiske oppfatninger, øke bevisstheten om våre medlemmer og andres funksjonshemmedes ressurser og evner, og til å vise hva vi kan bidra med i samfunnet.

Ta på ulike sokker for å øke kunnskapen om våre rettigheter. For å vise at du ønsker et opplyst og engasjert samfunn. Bli med i Rockesokk-kampanjen for å støtte mangfold og alles like muligheter!

Collage av rockesokker og bilder fra filmen The Peanut butter falcon

Bli med på festen!

Norsk nettverk for Down syndrom feirer 21/3 over hele landet i våre gjennom våre medlemmer og ulike nettverk. I år (2020) feirer vi Verdensdagen for Downs syndrom med både førpremierer på filmen «The Peanut Butter Falcon» og med rockesokker.

Les mer om det her – så håper vi du blir med på festen, enten på den ene eller andre måten!

Og husk å tagge #rockesokk!